Voor dit nieuws hebben we een melding verstuurd. Blijf ook met meldingen op de hoogte van belangrijk nieuws.

Nee, bedanktJa, graag

Nederland stelt het gebruik van de geleverde Janssen-vaccins uit nadat farmaceut Johnson & Johnson opriep de vaccins tijdelijk niet in te zetten. Dat meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woensdag.
De farmaceut geeft het advies uit voorzorg, tot meer duidelijkheid verschaft kan worden over zes trombosegevallen die opdoken in de Verenigde Staten nadat zes vrouwen met het Janssen-vaccin waren ingeënt. De Europese toezichthouder EMA versnelt het lopende onderzoek en hoopt volgende week met een oordeel te komen.

Wat is er aan de hand met het Janssen-vaccin?

  • Dinsdag pauzeerde Johnson & Johnson de uitrol van het Janssen-vaccin in Europa nadat in de VS, het enige land dat al met Janssen prikt, zes meldingen bekend werden van ernstige trombose plus een bloedplaatjestekort na vaccinatie. De VS zette al bijna zeven miljoen prikken met het Janssen-vaccin.
  • Dat is omgerekend één melding per 1,17 miljoen gevaccineerden. Wanneer miljoenen mensen worden gevaccineerd, kunnen sommigen ook door toeval kort daarna klachten krijgen.
  • Of de ziekte echt door het vaccin komt, moet nog blijken uit onderzoek. Tot er meer bekend is, heeft de VS vaccinatie met het Janssen-vaccin stilgelegd.

Het EMA werkt nauw samen met de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA en andere internationale autoriteiten voor het onderzoek. Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBS) helpt mee. Het onderzoek moet volgende week leiden tot een oordeel van het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC of verdere actie ondernomen moet worden.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet dinsdag weten nog niet zo bezorgd te zijn om het Janssen-vaccin als om bijvoorbeeld het AstraZeneca-vaccin, waarvan Nederland vorige week stopte met het inenten van mensen onder de zestig.

Wel zei hij te hopen dat niet hoeft worden gestopt met het inenten van zestigminners. "Dat zou invloed hebben op het vaccinatieschema, dan hebben we met elkaar een probleem."

Nederland ontving deze week de eerste 79.200 vaccindoses van het vaccin. Daarmee kunnen evenveel personen gevaccineerd worden, gezien maar één prik noodzakelijk is om het vaccin optimaal te laten werken. Bij de vaccins die op dit moment in Nederland gebruikt worden, is een tweede prik nodig.

Volgens de oorspronkelijke planning zou het Janssen-vaccin later deze maand voor het eerst worden toegediend.