Fettlever ökar i västvärlden och i Sverige, och det beror inte på att vi dricker mer alkohol utan på att vi blir allt fetare. Det finns ett klart samband mellan fetma och fettlever. 

Nu har forskare vid Karolinska institutet tillsammans med forskare från Harvard- och Columbiauniversitetet undersökt cancerrisken hos personer med icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom. 

I en registerstudie jämförde man 8 892 svenska patienter med fettlever med en frisk kontrollgrupp på 39 907 personer. 

17 gånger högre risk

Resultaten visar att patienter med icke-alkoholrelaterad fettlever löper en 17 gånger högre risk för levercancer jämfört med friska personer. Forskarna kunde även se en måttlig ökning av risken för cancer i bukspottkörteln, njurar, urinblåsa och hudcancerformen malignt melanom.

– Vi kunde i våra data också identifiera två särskilda riskgrupper som man bör ha extra koll på som läkare. Det är dels personer med långt gången fettlever och dels personer som har både fettlever och typ 2 diabetes, säger Jonas F. Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor vid Karolinska institutet.

Bättre uppföljning av patienter

Jonas F. Ludvigsson hoppas att läkare med de här resultaten i bakhuvudet ska kunna förhindra cancer hos den här patientgruppen. Till exempel genom att ställa de där extra frågorna och göra ett ultraljud för att utesluta levercancer hos riskgrupperna. 

– Mitt mål som forskare är alltid patientens bästa och att vården ska bli än bättre på att ta hand om patienterna, säger Jonas F. Ludvigsson. 

Mer forskning behövs för att styrka sambandet mellan fettlever och cancer. Forskarna planerar även för att undersöka om icke-alkoholrelaterad fettlever skulle kunna öka risken för andra sjukdomar. 

Studien publicerades i tidskriften Hepatology.