Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.

Bezorgd OMT pleit voor andere regels bij proefevenementen
Het Outbreak Management Team (OMT) wil dat de regels omtrent de proefevenementen de komende weken strenger worden. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van 40 uur. Ook zou er een een tweede test na afloop van het evenement moeten worden afgenomen, en moet de groepsgrootte verder beperkt worden om bron- en contactonderzoek overzichtelijk te houden.

Het OMT stelt dat de evenementen "de uitstraling kunnen hebben dat de epidemiologische situatie verdere versoepelingen mogelijk maakt", terwijl de piek in het aantal coronabesmettingen moet nog komen. Door de pilots wordt er rekening mee gehouden dat het totale aantal coronabesmettingen in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal uitvallen.

over 16 uur

Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, heeft kritiek op de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte van afgelopen dinsdag. "Alle zestigplussers moeten gevaccineerd zijn, pas dan kunnen we versoepelen. We kunnen niet ineens een week later wel versoepelen, wat Mark Rutte nu wel zegt."

Gommers: 'Pas versoepelen als alle zestigplussers gevaccineerd zijn'

over 16 uur

'Openingsplan kabinet recept voor teleurstellingen'
Met een openingsplan hoopt het kabinet opnieuw perspectief te geven voor mogelijke versoepelingen in de aankomende maanden. Toch worstelt het kabinet de laatste weken met - al dan niet gelekte - datums voor verruimingen. Volgens NU.nl-verslaggever Edo van der Goot kan het openingsplan daarom ook negatief uitpakken.

Analyse: 'Openingsplan kabinet recept voor teleurstellingen'

over 16 uur

Ruim 4 miljoen kijkers voor persconferentie
Het aantal kijkers voor de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair viceprimier Hugo de Jonge is dinsdagavond in totaal door zo'n 4 miljoen mensen bekeken. Via NOS, RTL en SBS werd de persconferentie een stuk minder bekeken dan de vorige: toen keken er nog 5 miljoen mensen verspreid over de zenders. De daling is enkele edities geleden al ingezet, maar er is nog altijd geen sprake van een diepterecord. Naar de persconferenties aan het begin van de crisis in 2020 keken veel minder mensen: net een miljoen.

over 16 uur

over 15 uur

Utrechtse cafés openen vandaag de deuren voor experiment
Vijf Utrechtse cafés openen vandaag de deuren voor publiek als landelijk experiment voor de heropening van de horeca. Gasten moeten een bewijs van deelname en een negatieve coronatest kunnen laten zien.

over 14 uur

Coronabesmettingen in India naar recordniveau
In India zijn over afgelopen etmaal 184.372 positieve coronatests geregistreerd, een record. Daarmee staat het totaal aantal coronagevallen inmiddels op 13,9 miljoen. De afgelopen 24 uur kwamen er 1.027 coronapatiënten te overlijden, waardoor het dodental de grens van 172.000 is gepasseerd.

over 14 uur

Kabinet worstelt met verdeling én hoogte van de bonus voor zorgmedewerkers
Het is "een dilemma" hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met coronapatiënten en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. (Lees hier verder)

over 10 uur

Geen tweede prik met AstraZeneca voor 60-minners in Duitsland
Duitsers onder de 60 jaar die al een eerste dosis van het coronavaccin van AstraZeneca toegediend hebben gekregen, zullen voor hun tweede prik een ander vaccin krijgen. Dat hebben de federale regering en de deelstaatministers van Volksgezondheid van Duitsland dinsdagavond beslist.

Duitsland besliste op 30 maart om het gebruik van het AstraZeneca-vaccin te beperken tot 60-plussers wegens een klein risico op zeldzame bloedstolsels. Mensen jonger dan 60 jaar die voor die datum al een eerste dosis kregen, zullen nu een tweede prik krijgen met het Pfizer/BioNTech- vaccin of dat van Moderna.

over 10 uur

over 10 uur

De Jonge wil effecten uitstel tweede prik verder onderzoeken
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil verder uitzoeken wat het oplevert als de tweede prik van Pfizer en Moderna uitgesteld wordt. Nu zitten er nog respectievelijk zes en vier weken tussen de eerste en tweede prik van deze vaccins, maar de Gezondheidsraad adviseerde dat dit mogelijk ook naar twaalf weken kan. Dan zouden al eerder mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

Het adviesorgaan temperde zelf al wel gelijk de verwachtingen van deze te nemen maatregel. Mogelijk scheelt het een tot vijf ziekenhuisopnames per dag, maar dit eerste effect is pas vanaf eind mei merkbaar. Op de kortere termijn zal het de druk op de zorg dus niet verlichten.

De Jonge denkt dat het afzeggen of uitstellen van al geplande tweede prikken de vaccinatiebereidheid geen goed zal doen. Het zou nu vooral voor 70-plussers opgaan, omdat vooral die groep al in aanmerking komt voor een tweede prik. Bovendien zou het teveel werk zijn qua uitvoering, omdat 1,4 miljoen afspraken verzet moeten worden. "Ik wil niet tornen aan reeds gemaakte afspraken", aldus De Jonge.

Verder vindt hij het "niet aantrekkelijk" voor jongeren om de tweede prik uit te stellen, aangezien zij daardoor pas laat volledig beschermd zijn. "We moeten de geringe voordelen van het uitstellen van de tweede prik dus opwegen tegen de nadelen die het heeft", schrijft De Jonge. Hij wil er "zo snel mogelijk" op terugkomen.

over 10 uur

Levering zelftests aan scholen start volgende week
Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests geleverd voor hun personeel. Het kabinet wil vanaf 3 mei de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer.

De zogeheten antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is ook minder gevoelig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen.

De overheid wil dat onderwijspersoneel in het primair, voortgezet en het speciaal onderwijs straks twee keer per week preventief een zelftest kunnen doen. Ook mensen die op een kinderopvang werken die in hetzelfde gebouw als de school zit, komen in aanmerking voor een test. De Jonge denkt dat door zelftesten eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben.

De minister wil dat pedagogisch medewerkers die op de kinderopvang buiten de schoolmuren werken vanaf halverwege mei toegang krijgen tot zelftests. Het kabinet onderzoekt nog of de gastouderopvang ook de antigeentests kan krijgen.

De leveringen van zelftests voor leerlingen en personeel in het hoger onderwijs en het MBO komen begin mei op gang, verwacht De Jonge.

een paar seconden geleden

Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria
Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. De vakantiegangers mogen namelijk wel hun hotel uit.

Tijdens de testreizen kijken onafhankelijke onderzoekers ingehuurd door de regering hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. De vraag is bijvoorbeeld of de reizigers zich aan de daar geldende basisregels houden, zoals handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden. De bevindingen van het onderzoek naar Rhodos worden voorafgaand aan de reis naar Gran Canaria gepresenteerd, zodat eventuele bevindingen van de eerste testvakantie "kunnen worden meegenomen", aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Er was veel belangstelling voor de eerste proefreis: voor 189 plaatsen hadden zich 25.000 mensen aangemeld. De vakantiegangers moeten voorafgaand aan de reis een negatieve PCR-test of iets vergelijkbaars laten zien, plus een negatieve sneltest. Bij thuiskomst moet dat nog eens, en moeten zij in thuisquarantaine.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid van plan is dergelijke proefreizen ook uit te gaan voeren met andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig, zoals de auto, trein of bus.

een paar seconden geleden

Moderna-vaccin biedt volgens fabrikant ook na zes maanden nog bescherming
Het coronavaccin Moderna, dat ook in Nederland wordt toegediend, biedt zes maanden na de tweede injectie nog steeds een sterke bescherming tegen de ziekte. Dat meldt de Amerikaanse producent, die spreekt over een werkzaamheid van ruim 90 procent.

De farmaceut is inmiddels begonnen met het testen van nieuwe versies van het vaccin die gericht zijn tegen een "zorgwekkende" variant van het coronavirus, die voor het eerst werd geïdentificeerd in Zuid-Afrika.

Moderna leverde inmiddels ongeveer 132 miljoen doses wereldwijd, waarvan 117 miljoen aan de Verenigde Staten.

een paar seconden geleden

Meer bezoekers welkom bij testevenementen
Fiedlab mag van het kabinet opschalen en vanaf 15 april zijn er al meer bezoekers welkom bij de verschillende proefevenementen die zij organiseren. 538 Oranjedag op 24 april is het grootste proefevenement tot nu toe: op het Chasséveld in Breda mogen tienduizend mensen kijken naar optredens van onder anderen DI-RECT en Davina Michelle.

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

Bijna één miljoen extra coronavaccinaties geteld
Presenteerde het coronadashboard dinsdagmorgen nog 3,1 miljoen gezette vaccins, inmiddels staat de teller op 3,9 miljoen. Daarmee is het vaccinatietempo bijna verdubbeld en krijgt elke 0,5 seconden iemand een prik. (Lees hier verder)

een paar seconden geleden

Andere landen zijn voorzichtig met Janssen-vaccin
Zuid-Afrika stopt tijdelijk het inenten met het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen. Daarmee volgt het land het voorbeeld van de Verenigde Staten, waar ze de toediening hebben opgeschort vanwege trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes bij enkele gevaccineerden.

Er zijn geen gevallen bekend in Zuid-Afrika. In het land zijn in een lopende studie meer dan 290.000 zorgmedewerkers gevaccineerd met het vaccin van Janssen, dat deel uitmaakt van Johnson & Johnson.

België besluit woensdag over de verdere koers wat betreft de vaccinaties. Afhankelijk van informatie van Johnson & Johnson wordt besloten of de vaccins vanaf eind deze week worden toegediend, of dat de geleverde doses "in quarantaine" gaan, aldus een lid van de Belgische taskforce vaccinatie.

een paar seconden geleden

Zorgmedewerkers en andere groepen met voorrang krijgen snel ander vaccin
Zorgmedewerkers, niet-mobiele mensen met een medisch hoog risico, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas krijgen snel een ander vaccin dan de geplande AstraZeneca. De meeste van deze groepen krijgt Pfizer/BioNTech of Moderna.

Binnen de intramurale ggz-instellingen wachten nog circa 35.000 bewoners en medewerkers op een vaccinatie. Ook in de ziekenhuizen zullen ongeveer 35.000 extra medewerkers met direct patiëntcontact worden gevaccineerd, aldus het RIVM. Tot nu toe was het steeds de bedoeling dat zij het Janssen-vaccin zouden krijgen, maar zorgminister Hugo de Jonge wil eerst het oordeel van de EMA afwachten. Het Europese geneesmiddelenbureau laat woensdag weten hoe de bijwerkingen van het Janssen-vaccin gewogen moeten worden.

Het vaccin van AstraZeneca tegen het coronavirus is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder. Voor hen geldt dat het risico op ernstige gevolgen van corona zwaarder weegt dan de eventuele ernstige bijwerkingen van het vaccin.

een paar seconden geleden

Kabinet wil in vijf stappen terug naar normaal, maar crisis blijft onzeker

een paar seconden geleden

Rutte over versoepelingen: '21 april is écht te vroeg'
Volgens demissionair premier Mark Rutte is het nog niet mogelijk om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Dat zei hij vanavond tijdens de persconferentie waarin hij en Hugo de Jonge Nederland bijpraatten over het coronavirus.

Rutte over versoepelingen: '21 april is écht te vroeg'

een paar seconden geleden

Terug omhoog