Lees hier vanaf 19.00 uur mee met de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid).

een paar seconden geleden

De Jonge: "Het lukt behoorlijk goed om de geleverde vaccins zo snel mogelijk weg te prikken. Na de levering moeten ze ook nog door de keuring komen, dus dat duurt even. We hebben de afgelopen week zo'n 630.000 prikken gezet, volgende week hopen we nog eens 100.000 extra te zetten. Inmiddels hebben we zo'n 3,9 miljoen prikken gezet, daarmee lopen we in de pas met de rest van Europa. Het 'vaccins op de plank'-verhaal ligt iets anders. Zodra de voorraad beschikbaar is, wordt die uitgerold. We houden nagenoeg geen veiligheidsvoorraad meer aan. Er is maar één belemmerende factor in het vaccineren en dat is de levering."

een paar seconden geleden

De Jonge: "In hoofdlijnen is er niks veranderd aan het vaccinatieschema wat we hebben. Bij Janssen kan ik niet precies zeggen wat de impact is. Janssen zelf heeft aanleiding gezien om de levering op te schorten. We zullen eerst de cijfers moeten bekijken. De mensen boven de 60 jaar hebben de vaccins het hardste nodig, dus ook die van AstraZeneca. Het advies van de Gezondheidsraad is niet voor niets gegeven. Voorlopig hebben we de AstraZeneca-vaccins gewoon allemaal nodig voor de zestigplussers. Voor mensen onder de 60 jaar hebben we genoeg alternatieven."

een paar seconden geleden

Rutte: "We hebben in februari gezegd dat we verantwoorde risico's wilden nemen, dat hebben we toen ook gedaan. Maar de afgelopen weken is het beeld somberder geworden in de ziekenhuizen. Met 800 mensen op de intensive care zou dat nu onverantwoord zijn. We gaan het per week bekijken. Dus volgende week dinsdag gaan we kijken wat we kunnen doen op 28 april. Daar kan ook uit blijken dat er niets kan, dan doen we dat ook niet."

een paar seconden geleden

De Jonge: "Over het pauzeren van het Janssen-vaccin hebben we nu nog niet alle antwoorden. Als de kwetsbaren gevaccineerd zijn, durven we maatregelen pas los te laten. Iedereen snakt naar het moment dat we alle maatregelen loslaten. Het is afzien, maar betere tijden komen echt steeds dichterbij. Maar hoe dichterbij dat moment komt, hoe zwaarder de al afgelegde weg gaat wegen. Als we elkaar blijven helpen, dan halen we die eindstreep met zijn allen."

een paar seconden geleden

De Jonge: "We gaan sneller als dat kan en langzamer als dat moet. Het virus is te onvoorspelbaar voor precieze data. Ook zijn we afhankelijk van de levering en werking van de vaccins, eventuele mutaties, en hoe goed wij ons aan de maatregelen blijven houden. De voor ons leidende ankerpunten blijven of de zorg het aankan en om kwetsbaren te beschermen. Nu al kunnen mensen die in of voor 1951 geboren zijn een afspraak maken voor een vaccinatie, en dat wordt veel gedaan. De levering zijn bepalend voor de snelheid waarmee me prikken. Hoe vervelend het ook is, veiligheid gaat altijd voor. Het vaccin van AstraZeneca is veilig voor mensen ouder dan 60 jaar en er zijn voldoende vaccins voor mensen die jonger zijn."

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

De Jonge: "De derde, vierde en vijfde stap verruimen de mogelijkheden nog verder, tot alleen de basismaatregelen nog over zijn. Ook door toegangstesten is er meer mogelijk. Door vooraf te testen, maken we veilige bubbels van mensen die bijna zeker niet besmettelijk zijn. Daarvoor lopen nu verschillende pilots en in de loop van mei hopen we dat op grotere schaal te doen."

een paar seconden geleden

De Jonge: "Het openingsplan schetst de route naar de zomer in vijf stappen, waarin we de samenleving kunnen openen. De eerste stap kunnen we nemen als we over de piek in de ziekenhuizen heen zijn. Stap één en twee nemen we behoedzaam, omdat er nog veel mensen besmettelijk zijn en in de ziekenhuizen liggen. Iedere week opnieuw kijken we wat er kan. Dan kijken we naar de avondklok, bezoek, terrassen en het onderwijs. Dat kan een eerste stap zijn, maar alleen als de situatie het toelaat. Daarna kunnen we kijken wat we buiten weer mogelijk maken."

een paar seconden geleden

Rutte: "Het is waar dat we vorige week hoopten de eerste stappen op 21 april gezet konden worden. Het is ongelukkig dat die datum voortijdig naar buiten kwam en een eigen leven ging leiden. 21 april komt gewoon te vroeg. We bekijken het per week. We beslissen volgende week dinsdag of er 28 april iets mogelijk is. Wel gaat de buitenschoolse opvang vanaf 19 april weer open, maar dat is het voor nu. Dat is teleurstellend voor iedereen die op basis van uitgelekte berichten al plannen aan het maken was. Ik hoop dat we ons niet uit het veld laten slaan door de laatste obstakels. We zijn samen al zo ver gekomen. Ook de derde golf weten we voor ons uit te duwen, die piek had echter hoger kunnen worden."

een paar seconden geleden

Rutte: "We hebben allemaal onze eigen coronawerkelijkheid, en het wordt steeds lastiger die te verenigen. De emoties lopen op, de beperkingen gaan steeds meer knellen en we vinden het moeilijker om ons aan de maatregelen te houden. Dat is allemaal volkomen begrijpelijk. Maar we mogen de collectieve werkelijkheid niet uit het oog verliezen. En die is dat het eind in zicht is. De eerste stap zetten we als we over de piek van de derde golf heen zijn. Dan durven we de risico's aan, met kleine stappen aan het begin en grotere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd. Zo snel als het kan, zo ruim als het kan."

een paar seconden geleden

Rutte: "Dit kwam voorbij tijdens het overleg op het Catshuis. De situatie in ziekenhuizen is nijpend. Mensen in de zorg lopen op hun tandvlees. Dat is ook logisch, met zo'n 2.500 mensen in het ziekenhuis, waarvan bijna 800 op de intensive care. Dat zijn cijfers die we niet weg kunnen gummen. Maar de situatie in de samenleving is niet minder nijpend. In de horeca, theaters, reiswereld en sportwereld. Onder scholieren, studenten, eenzame ouderen en jongeren, gezinnen. Dat is de spagaat waarin we zitten."

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

Rutte: "Gisteren kwam een bericht voorbij wat precies samenvat waar we staan. Een ziekenhuisbestuurder schreef de afgelopen weken in twee wereld geleefd te hebben, buiten en binnen het ziekenhuis. Buiten zag hij mensen die zich verheugden, maar binnen het ziekenhuis was iedereen bezig met de derde golf en het voorkomen van code zwart: het moment dat alle bedden vol liggen. Feit is dat de ziekenhuizen weer net zo vol liggen als tijdens de eerste golf en de planbare zorg bijna helemaal is afgeschaald en er elke dag nog mensen dood gaan aan COVID."

een paar seconden geleden

Daar zijn Rutte en De Jonge, de persconferentie gaat beginnen.

een paar seconden geleden

Stel je vragen op NUjij
Het is logisch dat jullie vragen zullen hebben naar aanleiding van de persconferentie. Die kun je daarom stellen op ons reactieplatform NUjij. Tijdens de persconferentie zal hier een artikel voor geplaatst worden. Heb je vragen over coronavaccins en vaccineren? Die kan je hier stellen.

een paar seconden geleden

Over een half uur geven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weer een persconferentie. Het kabinet sprak eerder de hoop uit om versoepelingen aan te kondigen, zoals het heropenen van de terrassen en een einddatum voor de avondklok. Vanwege de nog altijd hoge besmettingscijfers zit dat er echter naar alle waarschijnlijkheid niet in.

een paar seconden geleden

Terrassen heropenen lost volgens RIVM niets op
Het argument van de burgemeesters van de grote vier steden om de terrassen te heropenen zodat enorme drukte in parken van dichtbevolkte steden voorkomen wordt, en daarmee eventuele besmettingen, houdt volgens het RIVM geen stand. "Dan zijn straks de terrassen en parken vol", vertelt RIVM-epidemioloog Susan van den Hof in gesprek met NU.nl.

De geplande heropening van terrassen en de afschaffing van de avondklok op 21 april lijkt te worden uitgesteld, vermoedelijk naar 28 april. Het demissionair kabinet verschaft vanavond meer duidelijkheid tijdens een persconferentie.

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

Levering Janssen-vaccin aan EU stopgezet na mogelijke trombosegevallen
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-vaccin in Europa uit, nadat in de Verenigde Staten zes vrouwen een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes ontwikkelden. Of die klachten daadwerkelijk door het vaccin zijn ontstaan, wordt nog onderzocht.

De zes klachten werden ontdekt na het toedienen van ruim zeven miljoen Janssen-vaccindoses. Het gaat tot nu toe dus om ongeveer één melding per 1,17 miljoen prikken. De VS besloot eerder op de dag al tot een prikpauze over te gaan. Lees hier meer.

een paar seconden geleden

Nederlandse olympiërs krijgen met voorrang een coronavaccin
De Nederlandse sporters die komende zomer meedoen aan de Olympische Spelen in Japan kunnen met voorrang een vaccinatie krijgen. Het is nog niet duidelijk welk vaccin de sporters toegediend krijgen en wanneer precies. Lees hier meer.

een paar seconden geleden

De belangrijkste coronacijfers van vandaag
Elke dag geeft NU.nl een overzicht van de recentste cijfers over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Dit zijn de cijfers die nu (dinsdag 13 april) bekend zijn, samengebracht in zes grafieken.

een paar seconden geleden

Aantal besmettingen afgelopen week gestegen, vooral onder jongeren
De afgelopen week zijn er 51.240 nieuwe positieve coronatests geregistreerd, een stijging van 6 procent ten opzichte van de week ervoor (48.186). Vooral jongeren testten vaker positief. Bij kinderen van 13 tot 17 jaar steeg het aantal positieve tests met 15 procent, bij jongeren tussen de 18 en 24 jaar was dat 5 procent. Bij tachtigplussers (15 procent) en kinderen onder de twaalf jaar (7 procent) is juist een behoorlijke daling te zien. Lees hier meer.

een paar seconden geleden

Braziliaanse variant bezig met opmars in Nederland
De Braziliaanse variant van het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. Eind maart werd bij 1,5 procent van de tests in de Nederlandse teststraten de Braziliaanse P1-variant waargenomen. Begin maart was dat aandeel nog 0,5 procent.

Het RIVM maakt zich zorgen over de opmars van de Braziliaanse variant, omdat die meer resistent tegen vaccins lijkt en waarschijnlijk besmettelijker is. Lees hier meer.

een paar seconden geleden

44 minuten geleden

Cafés in Utrecht klaar voor proef met gasten
Vijf cafés in Utrecht mogen vanaf woensdag weer een paar dagen open. Ze doen mee aan een Fieldlab-experiment, dat meer informatie moet geven over de manier waarop de horeca weer veilig gasten kan ontvangen.

De bedrijven zijn zo geselecteerd dat er een mix is ontstaan van verschillende typen cafés. Er zit een grote danstent bij, grand cafés, maar ook een typische bruine buurtkroeg en een wijnbar.

2 uur geleden

Koning bezoekt coronapatiënten in ziekenhuis
Je herkent hem bijna niet door de beschermende kleding die hij draagt, maar koning Willem-Alexander staat toch echt rechts op de foto. De vorst brengt vandaag een bezoek aan een afdeling met coronapatiënten in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in de Zuid-Hollandse plaats Dirksland. (Foto: ANP)

5 uur geleden

Politie deelde in een jaar tijd bijna 113.000 coronaboetes uit
De politie heeft in een jaar tijd 112.975 coronaboetes uitgedeeld. Bijna twee derde van deze bekeuringen werd uitgeschreven voor het negeren van de avondklok, zo blijkt dinsdag uit jaarcijfers.

Andere boetes werden opgelegd vanwege onder meer groepsvorming en het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer en publieke ruimtes. Uit de cijfers blijkt dat er in totaal ruim 40.000 waarschuwingen zijn gegeven. In het afgelopen jaar zijn de meeste bekeuringen in de grote steden uitgedeeld. Ook heeft de politie daar de meeste waarschuwingen gegeven.

5 uur geleden

Geblesseerde Real-aanvoerder Ramos test positief op coronavirus
Sergio Ramos is positief getest op het coronavirus, meldt Real Madrid dinsdag in een korte verklaring. De aanvoerder van de Spaanse topclub stond al aan de kant door een kuitblessure.

Het was al zeker dat Ramos woensdag niet kan meedoen in de return tegen Liverpool in de kwartfinales van de Champions League. De ploeg van Zinédine Zidane verdedigt op Anfield een 3-1-voorsprong uit de heenwedstrijd.

5 uur geleden

Moslims beginnen aan tweede ramadan in coronatijd
Voor bijna een miljoen moslims in Nederland begint dinsdag de ramadan. Het is de tweede vastenmaand tijdens de coronapandemie. Normaal gesproken bidden veel moslims tijdens de ramadan samen. Ook komen ze na zonsondergang bij elkaar om samen te eten. Maar vanwege het coronavirus kan dat niet: er is maar beperkte ruimte in moskeeën, de gezamenlijke iftarmaaltijden zijn afgelast en door de avondklok kunnen ze elkaar na zonsondergang niet buiten ontmoeten.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat 380 moskeeën vertegenwoordigt, roept moslims op om tijdens de ramadan thuis te blijven en niet bij familie en vrienden op bezoek te gaan. "Ramadan is gezelligheid en lekker eten, maar dat is niet de essentie. Het is ook een moment van bezinning", zegt CMO-bestuurslid Saïd Bouharrou. Zelf heeft hij vorig jaar de vastenmaand alleen met zijn gezin doorgebracht. "Ik vond het heel bijzonder. Je legt je focus veel meer bij jezelf en je eigen spiritualiteit."

5 uur geleden

5 uur geleden

Prikstop dwarsboomt vaccinatiedoel: vorige week een derde te weinig geprikt
Ziekenhuizen, huisartsen en de GGD's hebben vorige week 318.850 doses van coronavaccins toegediend. Dat zijn er ruim 36 procent minder dan de half miljoen prikken die het demissionaire kabinet wilde laten zetten. De afname is het gevolg van de prikpauze en de beslissing om zestigminners het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen.

Tevens is het algehele vaccinatietempo gedaald. Vorige week werd nog iedere 0,7 seconden een prik gezet. Inmiddels gaat het om een prik per 0,9 seconden, zo blijkt uit cijfers van het coronadashboard van de overheid.

6 uur geleden

Attractiepark Toverland bedankt voor proef met sneltestbewijzen
Attractiepark Toverland neemt niet deel aan de pilot Testen voor toegang van de overheid. Het park zegt er wel voor uitgenodigd te zijn, maar van de mogelijkheid af te zien.

Met de proef wil het kabinet het nut van sneltestbewijzen in de praktijk toetsen. Deelnemers worden voorafgaand aan een uitje getest en mogen alleen deelnemen met een negatieve testuitslag.

Toverland stelt echter dat het park al heeft bewezen dat bezoekers "een veilig en verantwoord dagje uit geboden kan worden". Overal zou 1,5 meter afstand gehouden kunnen worden en de hygiënemaatregelen zouden zijn aangescherpt. Toverland hoopt binnenkort zonder sneltestbewijzen bezoekers te kunnen toelaten. (Foto: Toverland)

6 uur geleden

Thuisbezorgd levert ruim de helft meer maaltijden af in Nederland
De aanhoudende coronacrisis heeft voor een flinke toename in het aantal bestellingen bij maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl) gezorgd. In het eerste kwartaal zijn in Nederland zo'n 15,3 miljoen maaltijden besteld, 53 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit dinsdag gepresenteerde kwartaalcijfers. 

Daarmee liep het totale aantal bezorgingen op tot anderhalf miljoen, 151 procent meer ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij zo'n bezorging kan het om meerdere bestelde maaltijden gaan. De groei komt niet onverwacht, aangezien er in het grootste gedeelte van het eerste kwartaal van 2020 nog geen epidemie was.

6 uur geleden

India keurt Russisch vaccin Spoetnik V goed
De autoriteiten in India hebben het Russische coronavaccin Spoetnik V goedgekeurd. Het ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat via een noodprocedure goedkeuring is verleend.

Het circa 1,4 miljard inwoners tellende India sluit zich daarmee aan bij tientallen andere landen die Spoetnik V in gebruik hebben genomen. Het Russische staatsinvesteringsfonds heeft met Indiase bedrijven deals gesloten voor de productie van 852 miljoen doses.

De Indiase autoriteiten kunnen extra vaccins goed gebruiken. Het land telt na de Verenigde Staten het grootste aantal coronabesmettingen ter wereld. India registreerde dinsdag ruim 161.000 nieuwe gevallen. Het was de zevende dag op rij waarop meer dan 100.000 besmettingen zijn vastgesteld. Het officiële dodental steeg met 879 naar 171.058.

6 uur geleden

Merkel werkt aan wet waarmee Duitse regering overal lockdowns kan instellen
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar kabinet hebben dinsdag een voorstel opgesteld voor een wet waarmee de Duitse regering voor deelstaten kan beslissen of ze in lockdown moeten.

Dat is volgens Merkel noodzakelijk, omdat de deelstaten telkens minder streng willen optreden dan zij noodzakelijk acht. Het ligt in de lijn der verwachting dat het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Bondsdag.

Als de Bondsdag met het wetsvoorstel instemt, kan de federale regering overal naar eigen inzicht ingrijpen. Merkel zou dan bijvoorbeeld uitgaansverboden en contactbeperkingen kunnen afkondigen en scholen kunnen sluiten als er ergens veel nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Duitsland worstelt met de derde golf en de regering vreest dat het uit de hand gaat lopen.

Het optreden van Merkel is omstreden. Deelstaatpremiers vinden het onverstandig om midden in een crisis de spelregels te veranderen. Critici van de bondskanselier wijzen erop dat een uitgaansverbod van 21.00 uur tot 5.00 uur in strijd met de Duitse Grondwet is.

Merkel wil al maandenlang een nationale aanpak en ergert zich aan de deelstaten die momenteel veel zeggenschap over het beleid hebben. Zo heeft Saarland een passage over proeven met versoepelingen uit een akkoord met Merkel anders uitgelegd en gebruikt om de belangrijkste lockdownmaatregelen in de deelstaat af te schaffen.

6 uur geleden

Rutte en De Jonge geven vanavond persconferentie, kans op versoepelingen erg klein
Demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge houden vanavond weer een persconferentie. De kans is klein dat de bewindslieden versoepelingen voor volgende week aankondigen. Afgelopen zondag werd na het Catshuisoverleg duidelijk dat de voorgenomen versoepelingen waarschijnlijk niet op 21 april, maar op 28 april zullen ingaan.

Mogelijk verdwijnt dan de avondklok en kunnen de terrassen weer open. Ook winkels worden mogelijk verder opengesteld. Nu is dat nog niet aan de orde, omdat het kabinet het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen nog te groot vindt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) zei maandag dat het kabinet per week gaat bekijken of de terrassen al open kunnen. Eerst moet de piek van de derde golf bereikt zijn.

De bewindslieden overleggen dinsdag nog voor de persconferentie over de maatregelen. Pas dan neemt het kabinet een definitief besluit. (Foto: Pro Shots)

7 uur geleden

Engeland neemt Moderna-vaccin als derde coronavaccin in gebruik
Engelsen kunnen vanaf dinsdag ook het coronavaccin van Moderna toegediend krijgen. Het gaat om het derde coronavaccin dat in Engeland in gebruik is genomen. Een topman van gezondheidsdienst NHS sprak volgens BBC News over een "mijlpaal" in het vaccinatieprogramma.

De Britse regering heeft zeventien miljoen doses van het Moderna-vaccin besteld, genoeg om 8,5 miljoen mensen volledig mee in te enten. Wales en Schotland begonnen daar vorige week al mee. De 24-jarige mantelzorger Elle Taylor kreeg het vaccin toen als eerste persoon toegediend.

Het het ruim 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk is in Europa de koploper op vaccinatiegebied. Meer dan 32 miljoen Britten hebben al een eerste dosis van een coronavaccin gehad en bijna 7,7 miljoen mensen zijn zelfs al volledig tegen COVID-19 gevaccineerd. Zij hebben beide prikken gehad.

7 uur geleden

Waarnemend burgemeester van Alkmaar Emile Roemer was bij de laatste bijeenkomst van het Veiligheidsberaad. De SP-politicus is voorstander van een heropening van de terrassen. "Ik heb liever dat mensen gereguleerd op een terras zitten, dan dat ze met een krat bier naar het park gaan met zijn allen."

Roemer: 'Liever gereguleerd op terras dan met krat bier in park'

8 uur geleden

Snelteststichting krijgt 925 miljoen euro van VWS, maar toezicht zou ontbreken
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft 925 miljoen euro in de private stichting Open Nederland gestort om sneltests beschikbaar te maken voor evenementen. Op welke manier de overheid gaat controleren hoe dit geld wordt besteed, is echter onduidelijk en niet transparant, blijkt dinsdag uit onderzoek van Follow the Money (FTM).

Volgens het onderzoeksplatform ontbreekt toezicht op de stichting. Uit de statuten blijkt dat er geen raad van toezicht is en dat ook informatie over transparantie, verantwoording en eisen voor de besteding ontbreekt.

10 uur geleden

Surinamers krijgen twee weekendlockdowns voor de kiezen
Nu de derde golf in Suriname een feit is, voeren de autoriteiten weer een weekendlockdown in. In de komende twee weken geldt in Suriname een uitgaansverbod van vrijdag 18.00 uur tot maandag 5.00 uur. 

Kort geleden is vastgesteld dat Suriname ook te maken heeft met de besmettelijkere varianten van het coronavirus. Daardoor dreigen de besmettingscijfers in het land op te lopen. Dat kan de zorg volgens het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid niet aan.

13 uur geleden

Sommige huisartsen vinden opkomst voor coronavaccinatie tegenvallen
Huisartsen op verschillende plekken in Nederland hebben te maken met een tegenvallende opkomst voor de coronavaccinatie. Dat zegt woordvoerder Monique Roedoe van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag in het Nederlands Dagblad.

Roedoe spreekt van "wisselende signalen". In Zwolle meldden huisartsen in het afgelopen weekend een opkomst van 50 tot 60 procent. Ook in Rotterdam viel de opkomst vorige week tegen. Maar de woordvoerder kent ook een wijk in Den Haag waar de opkomst wel rond de 90 procent lag.

Om de vaccins toch kwijt te raken, worden soms zelfs andere patiënten gebeld. Op dit moment is het AstraZeneca-vaccin bedoeld voor mensen tussen de 60 en 65 jaar, maar veel artsen gebruiken het volgens de woordvoerder nu ook om "omhoog te prikken". Zo worden bijvoorbeeld mensen van tussen de 65 en 70 jaar benaderd voor een prikafspraak.

14 uur geleden

Aantal besmette personen op Curaçao voor het eerst in een maand gedaald
Voor het eerst sinds een maand is het aantal mensen op Curaçao dat met het coronavirus besmet is aanzienlijk gedaald. Zondag waren er 4.768 besmette personen op het eiland, een dag later stond de teller op 4.472. Dat komt neer op een daling van bijna driehonderd personen. Er liggen nog 118 coronapatiënten in het ziekenhuis. 41 van heb liggen op de intensive care (ic). Negen Curaçaose patiënten zijn overgebracht naar een ic op Aruba.

Op 11 maart waren op het eiland nog 205 mensen met het coronavirus besmet, lagen 4 coronapatiënten in het ziekenhuis en waren 22 coronapatiënten overleden. Precies een maand later waren er 4.768 besmettingen, waren 138 Curaçaose patiënten opgenomen in het ziekenhuis (129 op Curaçao en 9 op Aruba) en waren in totaal 66 coronapatiënten overleden.

Vanwege de druk op het Curaçao Medical Center (CMC) heeft Nederland tientallen hulpverleners naar het eiland gestuurd om te helpen bij het verlenen van zorg en het vaccineren van de bevolking. Ook werden extra vaccins gestuurd. Er wordt op het eiland hard gewerkt om zoveel mogelijk mensen tegen COVID-19 in te enten. In de afgelopen veertien dagen zijn verschillende vaccinatiecentra geopend, waaronder een op Marinebasis Parera. (Foto: Pro Shots)

gisteren om 22:05

Kinderen in groep 8 kregen vorig jaar lager schooladvies
De kinderen die vorig jaar in groep 8 van de basisschool zaten, hebben een lager advies voor de middelbare school gekregen dan de achtstegroepers in de jaren ervoor. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat hun eindtoets niet doorging vanwege de corona-uitbraak. Het advies kon niet naar boven worden bijgesteld.

Zo'n 55 procent van de kinderen kreeg vorig jaar het advies vmbo-gt (gemengd-theoretische leerweg)/havo, havo, havo/vwo of vwo. Een jaar eerder was dit aandeel ruim 58 procent en in het jaar daarvoor ook. De resterende 45 procent kreeg een advies tot vmbo-gt, terwijl het in de jaren ervoor om ruim 41 procent van de leerlingen ging.

De daling is vooral te zien bij meisjes. Door het schrappen van de eindtoets hadden zij niet de kans om het advies te verbeteren. Ook bij leerlingen uit lagere sociaal-economische groepen is het advies gedaald. Hoe lager het inkomen van de ouders, hoe lager het gemiddelde advies van de kinderen, concludeert het CBS.

gisteren om 21:03

Kabinet gaat mogelijke versoepelingen wekelijks bekijken
Het kabinet gaat per week bekijken of de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld, zoals de heropening van de terrassen. Dat heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag gezegd na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. Lees hier verder.

gisteren om 21:03

Experts kraken communicatie kabinet over coronabeleid af: 'Betrek de burgers erbij'
Experts zien nog genoeg verbeterpunten wat betreft de voorlichting over de bestrijding van het coronavirus. Betrek het publiek erbij, is hun voornaamste boodschap. "Het enige wat het kabinet kan bedenken, is doorgaan met die persconferenties." (Foto: Pro Shots)

gisteren om 21:00

Ruim een miljoen Europeanen overleden aan COVID-19
Meer dan een miljoen Europeanen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het Franse persbureau AFP, dat zich baseert op cijfers van nationale autoriteiten.

De zwaarst getroffen landen, die meer dan 100.000 overleden coronapatiënten tellen, zijn het Verenigd Koninkrijk (127.100), Italië (ruim 114.000) en Rusland (103.000). Frankrijk, Duitsland en Spanje volgen. In deze zes landen is bijna 60 procent van alle coronagerelateerde sterfgevallen in Europa geregistreerd.

Uit een ander overzicht blijkt dat Nederland op weg is naar zeventienduizend coronagerelateerde sterfgevallen.

gisteren om 21:00

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis opnieuw gestegen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in het afgelopen etmaal verder gestegen. In totaal zijn 2.582 patiënten met COVID-19 opgenomen, 65 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 794 op de intensive care, een toename van 6 patiënten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.788 coronapatiënten. Dat zijn er 59 meer dan zondag. Toen nam het aantal opgenomen patiënten toe met 26. In de drie dagen daarvoor daalde het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen juist.

Terug omhoog