Under tisdagen kom domen i rättegången kring målet som drivits av PFAS-föreningen. Blekinge tingsrätt ger föreningen rätt efter dess stämning mot det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik.

Domen påverkar över 160 personer från PFAS-föreningen i Kallinge som varit kärande i målet efter att domstolen funnit det kommunala bolaget skyldigt till att ha orsakat personskador.

Ny tolkning av personskada

Eva Lindell-Frantz som är docent i civilrätt vid Lunds universitets juridiska institution har följt rättegången, och hon blev överraskad av utfallet.

– Det man kommit fram till är att blotta risken för man ska kunna bli sjuk i framtiden utgör en personskada. Domstolen säger själv i sina domskäl att det är någonting som aldrig tidigare har kommenterats i arbeten, i lagtext eller i något tidigare rättsfall, säger hon.

Domen kan överklagas

Enligt henne är detta därför en unik dom, och det har tidigare inte funnits många liknande fall där risken för personskada vägs in. Samtidigt kan fallet få prejudicerande följder, och hon utesluter inte en överklagan till hovrätten.

– Det är svårt att uttala sig om, men jag är ganska övertygad att om parterna vill driva detta till Högsta domstolen kommer de säkert att få ett prövningstillstånd. Så detta är en prejudikatfråga kring det man tagit ställning till, säger hon.