Det ökande besökstrycket har slitit hårt på naturen vid Blanktjärn i Vålådalens naturreservat. Inför sommaren ser intresset för området ut att vara rekordstort, liksom för övriga jämtlandsfjällen.

Fortsatt tillträdesförbud

Även i sommar kommer området kring den turkosa tjärnen att vara fortsatt inhängnad och tillträdesförbudet kvarstår. Det innebär att besökaren måste hålla sig på själva leden för att inte riskera böter. I vinter har flera personer bötfällts för att de överträdde förbudet i somras.

Det pågår arbete med att få tillbaka vegetationen vid Blanktjärn, men återväxten tar tid, konstaterar naturvårdshandläggare Wictoria Wadman vid länsstyrelsen. Foto: länsstyrelsen/SVT

Förutom tillsyn kommer det även bedrivas förebyggande naturvårdsvägledning vid förbudsgränsen. Informationscentret i Vålådalen, Naturum, kommer att finnas på plats längs leden när besökstrycket väntas bli som högst.

Avstå från besök vid tjärnen

Trots det så vill dock länsstyrelsen gå ut med en rekommendation till potentiella besökare, att faktiskt avstå från att besöka tjärnen i sommar.

”Om jag fick önska skulle jag gärna se att de väntade något år med att besöka tjärnen och välja ett annat besöksmål den här sommaren.” skriver naturvårdshandläggare Wictoria Wadman till SVT. Hon tillägger: ”Naturkartan kan hjälpa till med förslag på  fina naturupplevelser, liksom Länsstyrelsens hemsida. Det kommer bli en bättre upplevelse vid tjärnen kommande år.”

I somras överraskades många av att det införts tillträdesförbud vid Blanktjärn och flera bötfälldes efter att ha klivit över avspärrningarna. Flera sade att de inte sett skyltarna. Andra höll sig innanför avspärrningarna, men inte riktigt som det var tänkt ändå. Utsiktsplatsen vid Blanktjärn är visserligen inhängnad men inte tänkt som tältplats, meddelar länsstyrelsen. Foto: länsstyrelsen