Politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott hade redan i februari informerats om planerna på att avveckla flera förskolor i Hässleholm i samband med att de två nybyggda förskolorna öppnar – och då stod alla tre politikerna i utskottet, från M, SD respektive S, bakom förslaget.

– Men då uppfattade jag det som att Gäddan skulle stänga nästa år när de nya förskolorna öppnat. Det hade inte varit något konstigt. Men helt plötsligt kom det upp sist att det skulle ske i år. Det var då det blev reaktioner, säger Joachim Fors (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

S ställde sig bakom SD

Beskedet väckte protester bland föräldrar. I början av den här veckan meddelade SD i Hässleholm att de kommer lägga ett initiativärende för att förskolan Gäddan ska få leva ett år till.

– Vi ska inte sätta barnen och föräldrarna i kläm för en liten besparing, säger Hanna Nilsson (SD), kommunalråd i Hässleholm, om initiativärendet.

Även SD hade tidigare haft uppfattningen att Gäddan inte skulle stängas förrän de nya förskolorna stod klara, berättar Hanna Nilsson.

Eftersom S ställde sig bakom SD:s initiativärende och de tillsammans bildar majoritet i barn- och utbildningsnämnden beslutade förvaltningen att skjuta upp stängningen av Gäddan till 2022.

”Förtroendefråga”

Stefan Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ser det som problematiskt att S- och SD-politikerna ändrar ståndpunkt.

– Det är bekymmersamt att man i ett läge står bakom förvaltningschefen men att sedan när det börjar blåsa ändrar man uppfattning. Det blir en förtroendefråga mellan politik och förvaltning, säger Stefan Larsson.

Han håller inte med Hanna Nilsson och Joachim Fors om att det tidigare inte framgått att förskolan Gäddan planerades stänga redan denna sommaren.