Blijf hier op de hoogte van het nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.

Eerste vaccins van Moderna toegediend in VS
De eerste vaccins van het Amerikaanse bedrijf Moderna zijn toegediend in de Verenigde Staten. Het gaat om een wereldprimeur. Het land was het eerste dat het middel toeliet. Een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Connecticut maakte het nieuws bekend. Een verpleegster ontving de eerste prik.

Vorige week werd al het vaccin van Pfizer/BioNTech toegelaten in de VS. Net als dat vaccin heeft ook Moderna een effectiviteit van boven de 90 procent. Moderna maakt, net als Pfizer, gebruik van de RNA-techniek. Voor het vaccin zijn twee prikken nodig waar vier weken tussen moet zitten.

Ook Nederland heeft via de Europese Unie recht op doses van Moderna. De Europese toezichthouder EMA besluit begin volgende week over dit middel. Maandag gaf EMA al toestemming voor het coronavaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech heeft ontwikkeld.

een paar seconden geleden

Nederlanders vast in het VK: 'Kerst zonder mijn zwangere vrouw'
Het plotseling sluiten van de grenzen met het Verenigd Koninkrijk heeft grote gevolgen voor Nederlanders die daar zitten. NU.nl spreekt drie gedupeerden.

Nederlanders vast in het VK: 'Kerst zonder mijn zwangere vrouw'

een paar seconden geleden

'Vaccin lijkt nog steeds te werken bij nieuwe variant coronavirus'
Er gaat een nieuwe variant rond van het coronavirus. Verkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk wordt in Nederland en veel andere landen niet meer toegelaten om de verspreiding tegen te gaan. Een belangrijke vraag die opkomt: helpt het net nieuwe vaccin ook tegen deze variant? Volgens Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie aan het LUMC, lijkt dat geen probleem te zijn. Een vaccin wordt zo opgebouwd dat het meerdere mutaties kan hebben. Hoe dat precies zit hoor je hier in de Dit wordt het nieuws-podcast.

een paar seconden geleden

België nog 24 uur geen reizigers uit VK binnen
België laat ook dinsdag nog geen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk binnen. Het vrachtverkeer blijft wel welkom. België verlengt het inreisverbod voor reizigers uit het VK die niet in België wonen zelfs tot en met 31 december, melden media in het land. 

Het inreisverbod, waartoe België in navolging van Nederland besloot, ging zondag om middernacht in. Zolang nog onduidelijk is hoe gevaarlijk de nieuwe coronavariant is die in het VK is opgedoken, moet de maatregel het gemuteerde virus zoveel mogelijk buiten de deur houden.

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

Van Dissel over coronamutatie: 'Moet echt nog het nodige worden onderzocht'
Er is nog veel onduidelijk over de coronamutatie waarmee veel Britten geïnfecteerd zijn. Eén Nederlander heeft deze variant van het virus vooralsnog gehad. Aanwijzingen dat de variant verder verspreid is door Nederland zijn er niet, maar er is nog "een heleboel onduidelijk", zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel in gesprek met NU.nl. De komende tijd wordt verder onderzoek gedaan naar de mutatie. Lees hier het hele gesprek met Van Dissel.

een paar seconden geleden

49 meer COVID-19-patiënten in ziekenhuizen
Maandag liggen er 2.113 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis, 49 meer dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen worden er 586 op de intensive care behandeld, 6 meer dan zondag. In klinieken worden 1.557 mensen behandeld, 43 meer dan een dag eerder.

In de afgelopen 24 uur zijn dertien patiënten tussen regio's verplaatst, van wie één op de ic behandeld wordt.

Het RIVM meldt maandag 11.212 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (10.944). Het is de eerste daling van het aantal positieve tests in vijf dagen. Lees hier meer.

een paar seconden geleden

Nederlandse medicijnautoriteit over Pfizer-vaccin
Volgens het CBG waren alle experts in het EMA het unaniem eens over de toelating van het Pfizer-vaccin, maar zijn er wel een hoop kritische vragen gesteld. "We vertrouwen de bedrijven natuurlijk niet op hun blauwe ogen, we willen altijd de data inzien." 

Het vaccin is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid én kwaliteit, zo meldt het CBG. De effectiviteit voor mensen boven de zestien jaar oud ligt op 95 procent. Wereldwijd deden 44.000 deelnemers mee aan het onderzoek. De helft van hen kreeg een placebo.

een paar seconden geleden

Kuipers: Goedkeuring vaccin 'fantastisch nieuws'
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), noemt het "fantastisch nieuws" dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het Pfizer-vaccin heeft goedgekeurd. "Dat betekent dat we de eerste week van januari kunnen vaccineren. Daar zitten we erg op te wachten. Laten we hopen dat de goedkeuring van het Moderna-vaccin begin januari erachteraan komt."

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

Nederlandse medicijnautoriteit over Pfizer-vaccin
Volgens het CBG zijn er tijdens de dierproeven geen indicaties gevonden die wijzen op risico's voor zwangere vrouwen. Er is echter nog onvoldoende data verkregen uit de testfase die bij mensen werd uitgevoerd. Het is onbekend wanneer deze data compleet zijn.

Het EMA laat weten dat het op individuele basis besloten moet worden of het wenselijk is om het vaccin toe te dienen aan zwangere vrouwen.

een paar seconden geleden

Nederlandse medicijnautoriteit over Pfizer-vaccin
Het EMA zei eerder vandaag al dat er geen indicatie is dat het Pfizer-vaccin minder of niet werkt tegen de mutatie van het coronavirus. Dit bevestigt het CBG nu. "Er vindt nog laboratoriumonderzoek plaats."

een paar seconden geleden

Nederlandse medicijnautoriteit over Pfizer-vaccin
Het CBG laat weten dat er geen ernstige bijwerkingen zijn ontdekt. Wel hadden mensen bijvoorbeeld last van koorts, hoofdpijn en spierpijn. Dat is een gevolg van de afweerrespons, aldus het CBG. In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk hebben een aantal mensen een allergische reactie gekregen. De Britse autoriteiten gaven hierna een allergiewaarschuwing af, maar volgens het CBG is er niet meer risico bij het coronavaccin dan bij een ander vaccin.

een paar seconden geleden

Medicijnautoriteit CBG 'verheugd' over goedkeuring vaccin
Voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is "verheugd" over de goedkeuring van het eerste coronavaccin voor de Europese Unie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte rond 15.00 uur bekend dat het Pfizer-vaccin door de voorwaardelijke goedkeuringsprocedure is gekomen.

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

Europese Commissie neemt waarschijnlijk vanavond besluit over Pfizer-vaccin
Naar verwachting neemt de Europese Commissie vanavond al met het formele besluit over de toelating van het Pfizer-vaccin. De eerdere prognose was dat dit binnen twee dagen zou gebeuren. 

Het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft een zwaarwegend advies, maar het definitieve besluit is aan de Europese Commissie.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen liet vorige week echter weinig twijfels bestaan over de uitkomst die zij voorziet. "Binnen een week zal het eerste vaccin worden goedgekeurd, zodat de inenting onmiddellijk kan beginnen", zei ze in het Europees Parlement.

een paar seconden geleden

EMA: geen aanwijzingen dat Pfizer-vaccin niet werkt tegen mutatie
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft zojuist bekendgemaakt dat er geen aanwijzingen zijn dat het Pfizer-vaccin niet werkt tegen de mutatie van het coronavirus.

Dit weekend werd bekend dat er een gemuteerde, besmettelijkere variant van het coronavirus is ontdekt in het Verenigd Koninkrijk. Deze mutatie is begin deze maand ook in Nederland gevonden.

een paar seconden geleden

Pfizer-vaccin goedgekeurd: wie krijgt de prik als eerst in Nederland?
Het grootschalige vaccinatieprogramma in Nederland gaat begin januari van start. Deze groepen krijgen de eerste prikken.

Pfizer-vaccin goedgekeurd: wie krijgt de prik als eerst in Nederland?

een paar seconden geleden

EMA keurt Pfizer-vaccin goed 
Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft het coronavaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech hebben ontwikkeld voorwaardelijk toegelaten, zo is zojuist bekendgemaakt. Het is het eerste coronavaccin dat in de Europese Unie gebruikt mag worden.

Het vaccin zou volgens de eerder gepubliceerde onderzoeksresultaten een effectiviteit van 95 procent hebben en is in 94 procent van alle gevallen succesvol bij 65-plussers. Nu het middel groen licht heeft gekregen, zal de Europese Commissie binnen twee dagen met de formele goedkeuring komen.

een paar seconden geleden

In Duitsland gelande passagiers uit Verenigd Koninkrijk zijn besmet
Van de vliegtuigpassagiers uit het Verenigd Koninkrijk die zondag nog net in Duitsland mochten landen, is een deel besmet met het coronavirus. De Volgens de Duitse autoriteiten zijn zeven mensen die zondag in Hamburg landden met het coronavirus besmet. Het is onduidelijk of het om de Britse gemuteerde versie van het coronavirus gaat. Vanwege deze mutatie weren veel landen reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Op andere Duitse vliegvelden zijn tot nu toe zijn zeker tien passagiers positief getest, meldt de Duitse krant Bild op basis van bronnen bij de autoriteiten. Het gaat om passagiers die zondag aankwamen in Berlijn, Stuttgart, Hannover en Dortmund.

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

Duizenden Brazilianen trokken zondag naar de stranden van Rio de Janeiro. Bijna niemand droeg een mondkapje. De autoriteiten maken zich zorgen over het groeiende aantal nieuwe coronabesmettingen in het land.

Duizenden mensen negeren regels en bezoeken stranden Rio de Janeiro

een paar seconden geleden

Verkoper mag licht vuurwerk ook niet zelf thuisbezorgen
Het plan dat de vuurwerkbranche had bedacht om in de aanloop naar Oud en Nieuw toch licht vuurwerk te kunnen verkopen, gaat niet door. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft de branche geen toestemming om zelf vuurwerk te gaan bezorgen of speciale loketten te openen, meldt branchevereniging Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) maandag.

Alleen het afsteken van vuurwerk van de lichtste categorie is met de jaarwisseling toegestaan. "We begrijpen dat we dat niet met de normale post mogen versturen, maar we hadden wel gehoopt om het te mogen bezorgen, zoals iedereen zijn eigen waren mag bezorgen." Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)

een paar seconden geleden

Aantal coronaboetes in afgelopen week verdubbeld
In de afgelopen week zijn 1.184 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de coronaregels, meldt de politie maandag. Dat zijn er ruim dubbel zoveel als in de voorgaande week, toen 543 mensen werden bekeurd omdat ze ze zich niet aan de coronaregels hielden. Het gaat bijvoorbeeld om boetes voor het niet dragen van een mondkapje op overdekte openbare plekken.

Verder zijn in de afgelopen week ook 61 illegale feesten beëindigd. In de voorgaande week werd bij vijftig feestjes ingegrepen.

een paar seconden geleden

Vervoer van coronapatiënten naar Duitsland hervat
Twee coronapatiënten worden vandaag van Nederland naar Duitsland verplaatst vanwege de toegenomen drukte in de ziekenhuizen. Eind oktober werden voor het laatst patiënten naar Duitsland verplaatst. Het is onduidelijk of er deze week nog meer mensen volgen.

Eén patiënt wordt met een helikopter van de intensive care in Haarlem naar de intensive care in Dortmund gebracht. Daarna wordt op dezelfde manier een ic-patiënt in Almelo opgehaald, zegt een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

"Een verplaatsing binnen Nederland heeft altijd onze voorkeur, maar wegens ziekte, moeheid van personeel en Kerst is dat nu moeilijk. We kijken of we hier meer bedden in gebruik kunnen nemen, maar de vraag verschilt per dag", aldus de woordvoerder.

een paar seconden geleden

Kazachstan en Wit-Rusland produceren Russisch coronavaccin
Het Russische coronavaccin Sputnik V wordt ook geproduceerd door buurlanden Kazachstan en Wit-Rusland. Kazachstan is al begonnen met de productie en Wit-Rusland begint er in het eerste kwartaal van 2021 mee.

In de Kazachse stad Karaganda is vandaag een eerste dosis gemaakt. De dosis wordt naar Rusland gestuurd zodat onderzoekers van het medische onderzoeksinstituut Gamaleya die kunnen onderzoeken. Daar is het vaccin ook ontwikkeld.

Wit-Rusland begint vanaf januari met de inenting van burgers. Volgens het Russische investeringsfonds RDIF kan het vaccin ook voorkomen dat mensen ziek worden van de nieuwe variant van het coronavirus die onlangs opdook in het Verenigd Koninkrijk.

Het RDIF meldt maandag dat Rusland bereid is om het vaccin naar het Westen te sturen, zodat het daar ook gebruikt kan worden.

een paar seconden geleden

Kabinet: Nederlanders in Verenigd Koninkrijk moeten zichzelf redden
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan alleen in echt schrijnende gevallen wellicht iets betekenen voor Nederlanders die door de nieuwe reisbeperkingen in het Verenigd Koninkrijk gestrand zijn. "Het kabinet gaat uit van zelfredzaamheid", zegt een woordvoerder.

Het kabinet raadt al sinds begin november dringend aan alleen naar het buitenland te reizen als dat echt noodzakelijk is. Dat advies is ingesteld voor situaties waarin voor een land plotseling strenge beperkingen gaan gelden, aldus de woordvoerder.

een paar seconden geleden

een paar seconden geleden

Akkoord over nieuw coronasteunpakket in VS
In de Verenigde Staten is een akkoord bereikt over een steunpakket van 900 miljard dollar (736,5 miljard euro). Dit is het op een na grootste steunpakket voor de Amerikaanse economie ooit. Alleen de coronasteun van het afgelopen voorjaar van 2,3 biljoen dollar (ruim 2,1 biljoen euro) was groter.

Volgens zowel de Democraten als de Republikeinen is er in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden genoeg steun voor het pakket. Dit is het eerste noodpakket in maanden.

een paar seconden geleden

Brits graafschap sluit snelwegen naar Dover voor vrachtverkeer
Het Britse graafschap Kent heeft vanaf vandaag de snelwegen naar de havenplaats Dover afgesloten om het vrachtverkeer richting de Europese Unie tegen te houden. Met de wegafsluitingen willen de lokale autoriteiten chaos door lange files met vrachtwagens voorkomen.

Kent maakt de voormalige luchthaven Manston gereed om de vrachtwagens tijdelijk op te vangen. Daar kunnen vierduizend vrachtwagens worden gestald. De Britse regering buigt zich maandag over mogelijke maatregelen die nodig zijn om de levering van voedsel en coronavaccins te kunnen garanderen.

Frankrijk weert op maandag en dinsdag al het verkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk wil net als veel andere EU-landen, waaronder Nederland, voorkomen dat er meer mensen met de gemuteerde Britse variant van het coronavirus naar het vasteland komen.

een paar seconden geleden

Frankrijk begint zondag met vaccineren
Frankrijk begint zondag met het inenten van burgers tegen COVID-19. "De kwetsbaarste personen als eersten", zo zegt minister van Volksgezondheid Olivier Véran op Twitter. Naar verwachting komt het Europese geneesmiddelenbureau EMA maandag rond 15.00 uur met zijn oordeel over het coronavaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech hebben ontwikkeld. Veel landen hebben al laten weten deze week nog te willen beginnen met vaccineren. 

een paar seconden geleden

EMA beslist maandag over Pfizer-vaccin: dit kun je verwachten
Het Europese geneesmiddelenbureau EMA komt maandag met zijn oordeel over het coronavaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech hebben ontwikkeld. Van goedkeuring tot toediening van het vaccin: dit (klik) kun je verwachten.

een paar seconden geleden

Prijzen koopwoningen ook in november immuun voor coronacrisis
De prijzen van bestaande koopwoningen waren in november gemiddeld 8,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, melden het CBS en het Kadaster vandaag. Het aantal transacties was 1 procent groter dan in november 2019.

De coronacrisis heeft nog altijd geen vat gekregen op de huizenmarkt. Sommige kenners dachten dat de woningmarkt zou worden geraakt door de pandemie, maar vooralsnog lijkt daar weinig sprake van.

een paar seconden geleden

Tientallen mensen uit Londen gestrand op luchthaven Hannover
Vliegtuigpassagiers die zondagavond vanuit Londen bij de luchthaven van Hannover aankwamen, zitten daar vast tot ze de uitslag van hun coronatest krijgen. Volgens de krant Die Welt verblijven de 63 mensen in een hal op het vliegveld, waar veldbedden zijn geplaatst. Vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus hebben meerdere landen reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk een inreisverbod opgelegd. De autoriteiten hopen dat de passagiers maandag hun testuitslag krijgen.

een paar seconden geleden

Inkomsten sportschool, pretpark en horeca krijgen opdoffer in oktober
Nederlanders gaven in oktober 6,5 procent minder uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral de uitgaven aan diensten, zoals een bezoek aan een sportschool, theater, pretpark of restaurant, daalden fors (-11,8 procent). Ook werd minder gereisd met het openbaar vervoer. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag heeft gepubliceerd.

Oorzaak van de daling is de milde lockdown die medio oktober is ingevoerd. Toen moesten cafés en restaurants de deuren sluiten. Consumenten besteedden in oktober 2,8 procent meer aan eten en drinken in onder meer supermarkten en speciaalzaken dan een jaar eerder. De uitgaven aan elektrische apparatuur en woninginrichting stegen in dezelfde periode met 1,1 procent.

In oktober gebruikten Nederlanders minder vaak de auto. Vooral doordat er minder werd getankt, daalden de uitgaven aan onder meer brandstof en gas met 2,4 procent.

een paar seconden geleden

EMA beoordeelt vandaag het eerste coronavaccin voor EU
Het Europese geneesmiddelenbureau EMA komt vanmiddag met zijn oordeel over het coronavaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech samen hebben ontwikkeld. Het is de verwachting dat het vaccin wordt goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.

Het in Amsterdam gevestigde EMA geeft een zwaarwegend advies. Het definitieve besluit is aan de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen liet vorige week weinig twijfels bestaan over de uitkomst die zij voorziet. "Binnen een week zal het eerste vaccin worden goedgekeurd, zodat de inenting onmiddellijk kan beginnen", zei ze in het Europees Parlement. Bij goedkeuring is dit het eerste vaccin tegen COVID-19 dat in de EU mag worden gebruikt.

De inhoudelijke beoordeling is een zaak van het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP. Dit comité van het EMA houdt online een besloten vergadering. Aan de bijeenkomst doen vertegenwoordigers van de medicijnautoriteiten van alle 27 EU-lidstaten mee. Zij beoordelen samen of het vaccin BNT162b2 veilig en werkzaam is. Vervolgens doen ze een aanbeveling aan de Europese Commissie, die het vaccin bij groen licht binnen twee dagen wil toelaten.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt al toegediend in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Israël. Het is inmiddels ook goedgekeurd in Bahrein, Singapore en Zwitserland. Volgens onderzoeksresultaten die de makers eerder naar buiten brachten, is het vaccin voor 95 procent effectief. Dat is een zeer hoge score, zeker voor een vaccin dat ongekend snel is ontwikkeld.

Nederland krijgt op zeer korte termijn ruim een half miljoen doses. Daarmee gaan de GGD's allereerst medewerkers van verpleeghuizen vaccineren. Voor een effectieve bescherming zijn twee prikken nodig. Daar moeten drie weken tussen zitten.

een paar seconden geleden

SCP: Nederlanders zijn door coronavirus positiever over globalisering
Nederlanders zijn door de uitbraak van COVID-19 positiever over globalisering geworden. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een maandag verschenen onderzoek waarin de meningen over globaliseringskwesties zijn gepeild.

Nederlanders zijn sowieso positiever over open grenzen, toenemende internationale concurrentie en samenwerking dan andere EU-burgers. Dan gaat het om onder andere de Europese Unie, klimaatverandering en handelsverdragen. Dat positieve gevoel werd nog sterker door de uitbraak van COVID-19, stelt het SCP. "In april dit jaar is de publieke opinie zelfs positiever over globalisering dan voor de coronacrisis."

een paar seconden geleden

Advies kabinet aan gestrande Nederlanders in VK: 'Zoek een veilig onderkomen'
In het Verenigd Koninkrijk gestrande Nederlanders krijgen van het kabinet het advies voor de komende dagen een veilig onderkomen te zoeken.

Vanwege de mutatie van het coronavirus die momenteel flink rondgaat in het Verenigd Koninkrijk, kondigde het kabinet zondag een verbod op vluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland af. De maatregel geldt tot en met 1 januari. Ook per trein en ferry kunnen passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk ons land voorlopig niet meer bereiken.

Voor Nederlanders die vanwege de nieuwe variant van het coronavirus het VK niet kunnen verlaten, kijkt de regering wel naar mogelijkheden om ze te helpen. "In het bijzonder voor schrijnende gevallen."

een paar seconden geleden

'Vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers is volgens FNV laag'
Zorgmedewerkers willen zich niet zomaar laten inenten tegen COVID-19, blijkt volgens FNV uit een peiling. "Zorgmedewerkers die er niet positief tegenover staan, voelen zich proefkonijnen of vinden het spannend als eersten aan de beurt te zijn", zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV in het AD.

In een peiling onder ruim negenduizend werknemers van FNV zegt 18 procent nog te twijfelen, laat 13 procent weten waarschijnlijk geen prik te halen en wil ruim een vijfde de inenting sowieso niet. In de leeftijdsgroep tot en met dertig jaar zegt slechts een kwart zich te laten vaccineren.

Volgens Jong moet het kabinet snel vragen van het zorgpersoneel beantwoorden. Zij zullen in Nederland als eersten gevaccineerd zal worden tegen COVID-19. De werknemers "missen goede wetenschappelijke uitleg en vinden dat het vaccin in wel erg korte tijd is ontwikkeld", zegt Jong tegen de krant.

"Veel zorgmedewerkers voelen zich onder druk gezet om de vaccinatie te nemen. Ze willen zich niet gedwongen voelen en daar steunen wij ze in. Je mag ze niet direct of indirect dwingen. Deze mensen snappen ook dat ze met kwetsbare ouderen werken, maar hebben zorgen over hun eigen gezondheid."

Het kabinet wil in januari beginnen met vaccineren. De FNV-vicevoorzitter verwacht dat veel zorgmedewerkers nog voor die tijd zijn over te halen. "Het is twee voor twaalf, maar ik denk dat het in korte tijd vlot te trekken is. Als mensen de informatie over het vaccin nog niet goed begrijpen, ligt dat niet zozeer aan hen, maar is er misschien niet goed gecommuniceerd", zegt Jong, die wil dat er betere voorlichting komt. "Let wel: de grootste groep wil zich wél laten vaccineren."

een paar seconden geleden

Gevluchte coronapatiënt opgepakt in Hongkong
In Hongkong is zondag een 63-jarige met het coronavirus besmette man opgepakt. Hij was vrijdag ontsnapt uit een geïsoleerde afdeling van een ziekenhuis.

De man werd op 14 december opgenomen, omdat bij hem het coronavirus was geconstateerd. Hij droeg een jas over zijn ziekenhuiskleding en wist via een trappenhuis te ontsnappen.

Hij is door de politie aangetroffen in een arbeiderswijk en terug naar het ziekenhuis gebracht. Besmette personen die uit isolatie komen, riskeren een boete van omgerekend ruim 500 euro.

In Hongkong, een gebied met ruim zeven miljoen inwoners, zijn meer dan achtduizend besmettingen geconstateerd. 130 mensen zijn overleden aan COVID-19.

3 uur geleden

Amerikaanse politiek bereikt akkoord over coronasteunpakket
De leiders van zowel de Republikeinen als de Democraten in het Amerikaanse Congres hebben een akkoord bereikt over een coronasteunpakket van zo'n 900 miljard dollar (734 miljoen euro). De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell en zijn Democratische tegenhanger Chuck Schumer hebben dat zondagavond meegedeeld.

"We kunnen eindelijk melden wat ons land al een heel lange tijd had moeten horen: er komt meer hulp!", aldus McConnell. Een deel van het miljardenbedrag is bedoeld voor financiële hulp voor Amerikanen die door de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Ook gaat er geld naar kleine ondernemingen, ziekenhuizen, scholen en de distributie van de coronavaccins.

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden - samen het Congres - moet de deal goedkeuren. Het is nog onduidelijk wanneer dat gebeurt.

Dit is het op een na grootste economische steunpakket uit de Amerikaanse geschiedenis. Tijdens de coronagolf in maart werd 2,3 biljoen dollar uitgetrokken.

3 uur geleden

Het belangrijkste coronanieuws van zondag 20 december

Binnenland

  • Het RIVM meldt zondag 13.066 nieuwe positieve coronatests, wat er fors meer zijn dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (10.495). 
  • Ook meldt het RIVM nog eens 32 coronagerelateerde sterfgevallen. Dit betekent niet dat deze mensen ook in de afgelopen 24 uur zijn overleden.
  • Een nieuwe variant van het coronavirus die onlangs in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is waarschijnlijk ook aangetroffen in Nederland. Deze variant zou extra besmettelijk zijn.
  • Het kabinet heeft daarom meteen een verbod op vluchten vanuit het VK ingesteld. Schiphol meldt dat alle vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn geschrapt.
  • De oudejaarsconference van Youp van 't Hek gaat gewoon door, zo maakte de cabaretier zaterdagavond bekend bij het tv-programma Even tot hier.

Buitenland
  • Veerboten vanuit het Verenigd Koninkrijk mogen niet uitvaren naar Nederland. Eerder op de dag leek dit nog wel te kunnen.
  • Zuid-Korea meldt een recordaantal nieuwe positieve tests: 1.097. 
  • Meerdere Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Duitsland, weigeren reizigers uit het Verenigd Koninkrijk toe te laten.

Terug omhoog