Årets populärmusikpris tilldelas rocklegendaren och skådespelaren Iggy Pop, eller James Newell Osterberg som han egentligen heter.  

Han slog igenom i slutet av 60-talet med punkbandet The Stooges och kallas för punkrockens gudfader. Solokarriären tog fart genom nära vännen David Bowie, som är en av många stora artister som samarbetat med Pop.  

“Som soloartist har Iggy Pop aldrig stagnerat utan har i ett halvt sekel fört konstarten framåt. Iggy Pop är ”the chairman of the bored” som skildrar utanförskap med ett poetiskt språk. En helt unik artist som personifierar och förkroppsligar vad rockmusik handlar om”, lyder juryns motivering.  

Klassiska priset till fransk ensemble

Ensemble Intercontemporain är baserad i Paris och grundades 1976 av kompositören Pierre Boulez. Ensemblen är inriktad på samtida konstmusik och har gjort sig känd för att utforska nya musikaliska områden och konstnärliga uttryck som dans, teater och teknik. Gruppen består av 31 solister under ledning av dirigent Matthias Pintscher. 

Delas ut i maj

Polarpriset instiftades av Stig “Stikkan” Anderson 1989 och är ett internationellt musikpris som årligen delas ut till musiker, grupper eller institutioner som haft betydande insatser inom musik och/eller musiklivet. I fjol utsågs inga pristagare på grund av pandemin.  

Priset delas ut av representanter från Sveriges kompositörer och textförfattare, föreningen Svenska tonsättare samt Musikförläggarna.  

Prisutdelningen sker den 24 maj på Grand Hôtel i Stockholm.  

Keywords: