China heeft webwinkelconcern Alibaba van techmiljardair Jack Ma een miljardenboete opgelegd voor monopoliepraktijken. Het gaat in totaal om 18,2 miljard yuan, wat omgerekend neerkomt op 2,3 miljard euro.

Staatsmedia in China melden dat de Chinese toezichthouder tot de boete heeft besloten na afronding van een onderzoek dat in december was ingesteld. De boete is gelijk aan 4 procent van Alibaba's binnenlandse verkoop in 2019, aldus de toezichthouder in een verklaring.

Alibaba moet verder ook een aantal maatregelen nemen om onder meer eerlijke concurrentie te waarborgen, de rechten van consumenten te respecteren en bedrijven te beschermen die gebruikmaken van Alibaba's platforms. Gedurende de komende drie jaar zal het bedrijf bij de toezichthouder rapporten over zelfregulering moeten indienen.

Oprichter Ma is al langere tijd uit de gratie gevallen bij de Chinese regering, nadat hij eerder kritiek uitte op het financiƫle beleid van president Xi Jinping. Eind 2019 werd er ruim twee maanden lang niets van hem vernomen. Over zijn afwezigheid werd veel gespeculeerd. In februari werd duidelijk dat de extravagante topman door de Chinese overheid niet langer als 'vooraanstaande ondernemer' wordt gezien.