Armand Duplantis hade ett makalöst 2023, med dubbla världsrekord och VM-guld, och fick som väntat priset som Årets friidrottare av internationella förbundet, World Athletics. Det var tredje gången den fantastiske stavhopparen fick priset.

Men den här gången fick han dela på priset efter att arrangören av galan i Monaco plötsligt utan förvarning bestämt att flera personer kunde dela på äran. Något nu Duplantis erkänner gör honom arg.

– Till en början var jag inte arg, utan mer bara förvirrad, säger svensken till Expressen.

Duplantis fick priset för ”field”, sprintern Noah Lyles fick för ”track” och långdistanslöparen Kelvin Kiptum priset för ”out of stadia events”.

World Athletics agerande fick kritik men först nu uttalar sig Duplantis själv om det hela.

– Att de inte sa något till oss innan, det är det som gör en lite förbannad. Nu känns det som de avstod från att säga något till oss för att vi kanske inte skulle vilja komma då., säger han till Expressen, och kallar World Athletics agerande för ”ormigt”.

Duplantis berättar för tidningen att ett delad pris känns som inget pris.

– Jag tycker att det är synd – och det är konstigt. Superkonstigt. Jag tycker man kan dela ut pris för kategorierna med, men man måste ha en vinnare av priset årets friidrottare. För nu när tre fick det, så är det som att ingen fick det.