Att drogtesta gymnasieelever är en omdiskuterad metod men den används på flera gymnasieskolor.

Enligt Justitieombudsmannen måste drogtester på skolor vara frivilliga. På Staffangymnasiet kommer både elev och vårdnadshavare få skriva under ett samtycke för att delta i den slumpvisa drogtestningen.

– När eleverna börjar hos oss så får de hem våran drogpolicy för att titta på och gå igenom med vårdnadshavarna. Där finns det samtyckesblanketter. Som vårdnadshavare kan man välja om man vill bli kontaktad när ens barn blir slumpad innan testet görs, berättar Ann-Charlotte Låks, rektor, Staffangymnasiet.

Inget riggat system

De första klasserna som kommer att ingå i de slumpvisa drogtesterna är årskurs ett på bygg- och anläggningsprogrammet och årskurs ett på fordon- och transportprogrammet.

– Vi kommer att slumpa fram elever som kommer att få ta ett test i respektive klass. Det gör vi framför klassen. Det ska inte vara några som helst funderingar att vi har ett riggat system utan det ska vara väldigt öppet och transparent, säger Fredrik Lindkvist, rektor, Staffangymnasiet.

Det är skolsköterskor och kurator som kommer att utföra testet när eleven lämnar ett urinprov. Utöver utföraren är det bara rektor på skolan som kommer att få information om provsvaret.

Inom 4-5 år så finns en förhoppning att man slumpvis ska kunna drogtesta 20-25 procent av de 670 elever som går på Staffangymnasiet i Söderhamn.

Även i Bollnäs

Drogtester kommer även att införas på Hammargymnasiet och Torsbergsgymnasiet i Bollnäs till hösten.

Fredrik Lundkvist och Ann-Charlotte Låks är båda rektorer på Staffangymnasiet. Foto: Barbro Sellin SVT