Det var i maj 2023 som Säkerhetspolisen fick upp ögonen för 21-åringen efter att han genomfört flera suspekta inköp från olika hemsidor.

Under våren hade mannen spenderat drygt 48 000 kronor och köpt in vapendelar, verktyg, 3D-skrivare samt utrustning för att tillverka ammunition.

Detaljen på kvittot

En vidare granskning av mannens inköp visade att han tidigare köpt verktyg, rostfritt stål och skyddsutrustning för cirka 17 000 kronor.

Bland kvittona hittade Säkerhetspolisen även att 21-åringen köpt in delar till halvautomatvapnet AR-15. Det är ett mycket omdebatterat vapen som knyter samman flera masskjutningar i USA. Även i Sverige har polisen varnat för legalisering av den typen av vapen och hur de kan påverka den senaste tidens våldsvåg.

Friggeboden som blev vapensmedja

Säkerhetspolisen larmade polisen som tillsammans med Nationella bombskyddet slog till mot en adress i Håbo kommun där 21-åringen bodde i en friggebod på sin pappas tomt.

En stor del av friggeboden hade gjorts om till en vapensmedja med metallfräs, en svarv och flera verktyg.

Bland oskyldiga saker, som en Seinfeld-dvd, ett piano och solglasögon, fann polisen flera delar som enligt åtalet kan användas för att bygga ihop vapen, vapenböcker och patroner.

Förnekar: ”Vill göra vapen på laglig väg”

21-åringen åtalas nu för bland annat försök till grovt vapenbrott, alternativt förberedelse till grovt vapenbrott, samt brott mot vapenlagen.

I förhör har mannen förnekat brott och menar att han har ett stort vapenintresse och att han har velat bli vapensmed.

”Jag vill göra egna vapen på laglig väg”, säger han i förhör.

Polisen menar dock att mannen har försökt tillverka en AR-15. Bland bevisen finns bland de beslagtagna vapendelarna, maskinerna och verktygen. För att bevisa mannens uppsåt har polisen sökt igenom hans mobiltelefoner och en dator där man menar att 21-åringen beskrivit hur han ska gå till väga för att tillverka vapnet.