SJ kan inte utföra det regelbundna, ordinarie underhållet som planerat och färre tåg kan därför köras i trafik. Trafikreduceringar kommer därför göras fram till början av mars.

Linjer som påverkas är Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö, Stockholm-Umeå, Stockholm-Uppsala och Linköping-Stockholm-Gävle.

– Det kan skilja sig åt från dag till dag hur många avgångar vi planerar att köra, säger presskommunikatören Marcus Fleetwood.

Hanna och Sara fick ta annat avgång

Just nu ställer SJ in 25 procent av alla snabbtågsavgångar mellan Umeå och Stockholm.

Studenterna Hanna Engman och Sara Wittenström skulle resa från Umeå via Sundsvall till Östersund, men fick ta ett annat avgång då SJ ställde in deras avgång.

Trots att båda förespråkar tåg som färdmedel kan de tänka sig att framöver se om de inte skulle ta flyg för att resa istället.

– Det kanske skulle kunna bli så, säger Hanna Engman.

I klippet berättar fler resenärer om hur deras inställning till tåg har förändrats sedan tågkaoset som uppstod efter klödknäppen.

Resenärer erbjuds pengar eller ny biljett

De tåg som ställs in går numera inte att boka. Resenärer som bokade de innan beslutet om reduceringar togs kommer erbjudas möjlighet att boka om eller avboka sin resa.

SJ kommer att utvärdera hur de hanterat kylan.

– Att vi har en såhär pass kall vinter i hela landet är väldigt ovanligt och att vi gör sådana här väderrelaterade reduceringar är exceptionellt. Vi kommer att titta på om vi kan göra saker på ett annorlunda sätt i framtiden, men det är svårt att avisa tåg i förebyggande syfte, säger Marcus Fleetwood.

Är tågen för dåliga?

– Det har varit en extrem situation för tågen vädermässigt, det är det jag kan svara på den frågan i nuläget, säger han.