Vi har tidigare berättat om Ray som tog sitt liv efter att återkommande nekats akutboende av socialtjänsten. SVT kan nu berätta att fallet inte utreddes internt och inte heller anmäldes till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, av de ansvariga.

– Det ska de ju, för det här är ju ett misslyckande: han är död. Och om jag hade varit chef skulle jag se det som min plikt att utreda vad som har hänt och hur man skulle undvika det i framtiden, säger Annika Rejmer, docent i rättssociologi vid Uppsala universitet.

Anmälningarna: Ray fick avslag som inte var rimliga

Tio månader efter Rays död skickas två anonyma anmälningar till Ivo. Där står att Ray fick “avslag efter avslag som inte var rimligt” och flera personer namnges som ansvariga för detta.

Efter anmälningarna kallas anställda på socialförvaltningen i Bergsjön till ett möte, i maj 2022.

Arbetsledaren som anmälts kallar det “personangrepp” och att det ”handlar om solidaritet med kollegor”. Och en socialsekreterare berättar för gruppen hur illa berörd, sårad och attackerad personen känner sig av att ha blivit anmäld.

Kände inte till mötet om Ray på socialkontoret i Bergsjön

Bjarne Öhman, avdelningschef för socialförvaltningen i Nordost, kände inte till mötet förrän SVT berättade om det.

– Jag tycker inte vi ska ha den typen av möten, utan tvärtom ska medarbetare känna att man kan lyfta saker när man tycker det blivit fel, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läs mer om webbläsarstöd

Starta klippet för att ta del av fallet med hemlöse Ray och hans sista veckor – tog sitt liv efter att ha nekats akutboende vid socialtjänsten i Göteborg. Foto: Privat (bilden är ett montage)