De fem gripna har, enligt SVT:s kartläggning, ledande positioner inom Bronätverket samt ledande roller inom Rawa-falangen i Foxtrot. De ska bland annat ha bidragit till att glorifiera gängen och dess ledare.

De har även deltagit i en uppmärksammad livesändning på Instagram, där de bland annat hotade en åklagare och förlöjligade Ismail Abdo efter det misslyckade mordförsöket på Mustafa ”Benzema” al-Jiburi i Irak.

Rymde till Tunisien

De befann sig i Tunisien under en tid före gripandet och reste runt i landet. Efter gripandet har polisen överlämnat ärendet till landets antiterrorenhet då de upptäckte individernas koppling till den organiserade brottsligheten.

Polisen utreder nu hur de gripna kom in i landet med vapen i bilen och vad deras syfte var. Samtidigt är polisen oroliga för att de kan ha fört med sig gängkonflikten till landet.

Ledare i Bronätverket

De gripna i Tunisien tillhör en ny generations ledarskap i Bronätverket som är baserat i Upplands-Bro. Detta nya ledarskap misstänks för inblandning i narkotikahandel och vapenbrott. De har aktivt deltagit i den blodiga konflikten mellan Dalen och Foxtrot, sedan de övertog Rawa Majids falang efter splittringen.

Risk för upptrappning om de släpps

De gripna är misstänkta för inblandning i flera brott, såsom medhjälp till mord och planering av mord, smuggling av droger in i landet samt försäljning över hela Sverige. Bland annat finns kopplingar till gängkonflikten i Sundsvall.

De anses vara den sista ledarkretsen för Rawa-falangen i Foxtrot och

– Om de gripna i Tunisien släpps kommer det kunna påverka konflikten, om de nu skulle vilja fortsätta den här konflikten mot Ismail Abdo-falangen, säger SVT:s Diamant Salihu.

De har alla svenskt medborgarskap och fyra av dem har dubbelt medborgarskap, vilket kan innebär att de utlämnas till det tredje landet om de har utlämningsavtal med Tunisien.