Debatten om politiseringen av kultursektorn har tagit ny fart sedan Polen fick en ny regering i december med Donald Tusk och hans EU-vänliga parti Medborgarplattformen i spetsen. Ledningen för Public Service har bytts ut och nu börjar man också se över ledarskapet inom kultursektorn.

– Det är inte lagligt det de gör, menar Janusz Janowski som nyligen blev av med jobbet som chef för Nationalgalleriet Zacheta i Warszawa – Polens nationalmuseum för samtidskonst.

Janowski tillsattes av den Nationalkonservativa PIS-regeringen 2021. Partiet kom till makten 2015 och hann under sina åtta år i regeringsställning byta ut flera museichefer. Bland annat cheferna för Asiatiska museet, Judiska Polin-museet i Warszawa, Andra världskrigsmuseet i Gdansk, Schlesiska museet i Katowice och Sztuki-museet i Lodz. De gamla cheferna ersattes av nya, utsedda av högerregeringens kulturminister Piotr Gliński.

Dessutom infördes det en ny lag som gjorde det straffbart att hävda att den polska staten var medskyldig till nazisternas brott mot judar.

Allt detta väckte ramaskri. PIS-regeringen anklagades för att politisera kultursektorn. Nu riktas samma anklagelser mot den nya regeringen i Polen.

Klippet nedan: Den svensk-polska journalisten och författaren Maciej Zaremba om varför kultur- och mediechefer sparkas i Polen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läs mer om webbläsarstöd

Polenexperten Maciej Zaremba svarar på tre frågor om varför så många chefer inom kultur och media sparkas i Polen just nu. Foto: SVT/Reuters